top of page

Η Ιστορία στο Κόκκινο (17 Ιανουαρίου 2021) 12.00 - 13.00

 
 
Λογοκρισία και Δημοκρατία, μετεμφυλιακό κράτος και Μεταπολίτευση

 

Συζητούν η Πηνελόπη Πετσίνη και η Αγγελική Χριστοδούλου

 

Η Αγγελική Χριστοδούλου συνομιλεί με την ιστορικό τέχνης Πηνελόπη Πετσίνη, με αφορμή το αφιέρωμα του πρόσφατου τεύχους (22) του περιοδικού Αρχειοτάξιο στη λογοκρισία. Συζητούν για την έννοια, τις μορφές και τους μηχανισμούς της λογοκρισίας στην ελληνική πραγματικότητα του 20ου αιώνα και για τα λογοκριτικά φαινόμενα που δεν εφαρμόστηκαν μόνο σε αυταρχικά καθεστώτα, αλλά και σε συνθήκες κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Έχοντας ως πεδίο διερεύνησης δύο διαφορετικές περιόδους, τη μετεμφυλιακή Ελλάδα και τη Μεταπολίτευση συζητούν για τις θεσμικές και εξωθεσμικές εκφάνσεις του φαινομένου και επισημαίνουν ότι λογοκρισία δεν ασκούν μόνο οι θεσμοί και οι αρχές, αλλά δυνάμει κάθε ομάδα που διαθέτει εξουσία.

 

Μια εκπομπή για το παρελθόν σε συνεργασία με τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (Επιμέλεια: Ηλίας Νικολακόπουλος), Στο Κόκκινο 105,5

ακούστε την εκπομπή εδώ

Η Ιστορία στο Κόκκινο για τη λογοκρισία (13 Δεκεμβρίου 2015) 10.00 - 11.00

 
 
Λογοκρισία στην Ελλάδα. Η μακρά ιστορία – η εμπειρία του σήμερα

 

Συζητούν η Πηνελόπη Πετσίνη, ο Δημήτρης Χριστόπουλος και η Ελένη Κούκη

 

Η Ελένη Κούκη συζητά με την Πηνελόπη Πετσίνη, διδάκτορα των Τεχνών και Ανθρωπιστικών Επιστημών, θεωρητικό της φωτογραφίας και τον Δημήτρη Χριστόπουλο, αναπληρωτή καθηγητή στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Αντιπρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου για τις πολλές διαφορετικές, αλλά και αλληλένδετες ιστορίες της λογοκρισίας στην Ελλάδα. Η λογοκρισία και γενικότερα η επιτήρηση της ελεύθερης έκφρασης είναι ένα αναπόσπαστο στοιχείο του ελληνικού δημόσιου βίου που έρχεται από το απώτατο παρελθόν του ελληνικού κράτους, από τον Καποδίστρια, και φτάνει μέχρι τις μέρες μας. Με αφορμή το συνέδριο «Λογοκρισίες στην Ελλάδα» που οργανώνεται τις επόμενες ημέρες, η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τις θεσμικές όψεις του φαινομένου, τις μικροϊστορίες του, τις μεταπτώσεις, τις ρήξεις και τις συνέχειες.


Η συζήτηση επιμένει ιδιαίτερα στην πρόσφατη ιστορία της λογοκρισίας, στις περιπέτειες της ελεύθερης έκφρασης από το τέλος της Χούντας, μια στιγμή που αναμφισβήτητα αποτελεί ρήξη ως προς τη θεσμική οργανωμένη λογοκρισία, μέχρι σήμερα που η λογοκρισία κάποιες φορές μπορεί να συμβαίνει ως πρωτοβουλία αγανακτισμένων ‘διερχόμενων’ ή γίνεται στο όνομα της προστασίας των εθνικών θεμάτων, καθώς και ιδανικών, όπως η εξάλειψη του ρατσισμού.

 

Μια εκπομπή για το παρελθόν σε συνεργασία με τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (Επιμέλεια: Ηλίας Νικολακόπουλος), Στο Κόκκινο 105,5

ακούστε την εκπομπή εδώ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Φλώρινα 1990, αντιδράσεις στα γυρίσματα της ταινίας Το Μετέωρο Βήμα του Πελαργού. (φωτ. Νίκος Παναγιωτόπουλος)                                        

 

 

LiFO (6 Δεκεμβρίου 2018)

 
 
«Φερμπότεν!..»: Η ιστορία της λογοκρισίας στην Ελλάδα

 

Συζητούν η Πηνελόπη Πετσίνη, ο Δημήτρης Χριστόπουλος και ο Θοδωρής Αντωνόπουλος

διαβάστε τη συνέντευξη εδώ

 

 

 

 

TheTOC (26 Φεβρουαρίου 2019)

 
 
Γνωστές και άγνωστες ιστορίες λογοκρισίας στην Ελλάδα μέσα από ένα λεξικό

 

Συζητούν η Πηνελόπη Πετσίνη, ο Δημήτρης Χριστόπουλος και η Αργυρώ Μποζώνη

διαβάστε τη συνέντευξη εδώ

 

 

 

Αθήνα 9.84 (4 Δεκεμβρίου 2018)

 
 
Το Λεξικό Λογοκρισίας στην Ελλάδα

Συζητούν ο Δημήτρης Χριστόπουλος και ο Γιώργος Σαχίνης

ακούστε τη συνέντευξη εδώ

 

 

ΕΡΑ Πρώτο Πρόγραμμα (15 Νοεμβρίου 2018)

 
 
"Η Βιβλιοθήκη του Πρώτου" με τη Μαρία Σφυρόερα (Λεξικό Λογοκρισίας στην Ελλάδα)

 

ακούστε την παρουσίαση εδώ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

05_kar-small.jpg
bottom of page